perjantai 10. huhtikuuta 2009

Denzel, liekeissä

74. Tony Scott: Man on Fire

Tony Scottin tapa käyttää tehokeinoina salamannopeita leikkauksia, kuvan tarkkuuden ja värityksen vääristymiä, voimakkaita ääniä ja industrial-musiikkia kuuluu nyky-Hollywoodin ärsyttävimpiin. Vaikka taustalla soi näissä teennäisesti cooleissa jaksoissa moneen otteeseen jopa Nine Inch Nails, ei se tee niistä sen siedettävämpiä.

Jos kuitenkin annetaan anneksi turhanpäiväiset kikkailut, ei Man on Fire ole lainkaan hassumpi elokuva, vaikkakin se muistuttaa amerikkalaisen elokuvan viime vuosien alamäestä: yksi valmistumisvuotensa keskitasoa selvästi paremmista elokuvista on kaikesta huolimatta vain sellainen ihan ookoo. Man on Fire - joka on itse asiassa uusintaversio vuoden 1987 saman nimisestä elokuvasta - omaa kiitettävän härskiä asennetta, mutta toteutus paljastuu loppupeleissä ensin luultua sovinnaisemmaksi.

Denzel Washington on liekeissä loppuun palaneena ja alkoholisoituneena entisenä likaisia operaatioita tehneenä agenttina (missään ei suoraan sanota CIA, mutta sitä selvästikin tarkoitetaan), joka ryhtyy puhdistamaan Mexico Cityn katuja inhoista kidnappaajista. Nämä ovat vieneet hänen suojeluksessaan olleen ihanan 12-vuotiaan Dakota Fanningin ja melkein saaneet siinä sivussa hengiltä miehen itsensäkin.

Epäonnistuneen lunnaidenmaksuoperaation seurauksena tytön oletetaan kuolleen. "Aion tappaa ne kaikki", toteaa Denzel. "Tapa ne kaikki", kehottaa tytön äitikin. Ja sitten aseet laulavat industrial-musiikin säestyksellä. Välillä ehditään toki leikellä irti sormiakin.

Suomalaisen blu-ray-julkaisun kuvanlaadussa ei ole moittimista, ja DTS HD -äänikin ryskyy komeasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti