torstai 25. tammikuuta 2018

Brawl in Cell Block 99

USA 2017
Ohjaus ja käsikirjoitus: S. Craig Zahler
Pääosissa: Vince Vaughn, Jennifer Carpenter, Don Johnson, Udo Kier, Marc Blucas
Kesto: 2 t. 12 min.
Kuva: 1.85:1, väri

Vuoden 2015 väkivaltaisesta kannibaali-westernistä Bone Tomahawk tunnetuksi tullut S. Craig Zahler palaa uudella ohjaustyöllään Brawl in Cell Block 99, joka sijoittuu nimensä mukaisesti suurelta osin vankilaympäristöön ja on vielä edeltäjäänsäkin väkivaltaisempi.


Viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana virheellisesti komedioihin castattu Vince Vaughn on Bradley Thomas, jolla on heti elokuvan aluksi huono päivä. Tilapäisiä hanttihommia tekevä kookas entinen nyrkkeilyharrastaja saa lyhyen ajan sisällä sekä potkut työstään että tietää vaimonsa Laurenin (Jennifer Carpenter) pettäneen häntä. Pariskunnan avioliitto on muutenkin ollut heikoissa kantimissa sen jälkeen kun vaimon odotetun raskauden päätyttyä keskenmenoon sen kumpikin osapuoli on vetäytynyt omalle taholleen, suruunsa käpertyneenä.

Asioihin on tultava muutos, ja niin Bradley päätyy tekemään kohtalokkaan päätöksen. Hän pestautuu tuntemansa huumediileri Gilin (Marc Blucas) kuriiriksi. Lyhyellä tähtäyksellä tämä pelastaa pariskunnan talouden, mutta hieman pitemmällä koituu heidän kohtalokseen.


Eräällä kohtalokkaalla keikalla Bradley päätyy omista syistään pettämään Gilin liikekumppanin luottamuksen, jää kiinni ja joutuu vankilaan. Seitsemän vuoden tuomio saa vaikeimman mahdollisen alun, kun petetyn huumeparonin palveluksessa oleva luutnantti (Udo Kier) ilmaantuu vankilan vierastunnille uhkaamaan nyt uudelleen raskaana olevaa Laurenia sanoinkuvaamattomalla kohtalolla, ellei Bradley suostu tekemään korvaukseksi petoksestaan äärimmäisen vaativaa palkkatappoa vankilan muurien sisäpuolella.

Aiemmin arvioimani Shot Caller oli jo erinomainen uusi vankilaelokuva; Brawl in Cell Block 99 pistää ehkä vielä sitäkin niukasti paremmaksi. Vince Vaughn on aina ollut aivan surkea, kömpelö koomikko mutta vakavissa rooleissa hänen fysiikkansa ja taitonsa ilmentää synkkiä tunteita pääsevät oikeuksiinsa. Bradleyn roolissa hän on ilmiömäinen katseenvangitsija, josta ei ole tarpeen pitää, mutta jonka kohtaloa ei voi olla suurella kiinnostuksella seuraamatta. Ja seurattaavaa siinä totisesti riittääkin, vaimonsa ja syntymättömän lapsensa suojeluun vankilasta käsin pyrkivän miehen kujanjuoksun käydessä elokuvan edetessä yhä hurjemmaksi.


Ohjaaja-käsikirjoittaja Zahler on uusi, erittäin kiinnostava kyky jonka töitä seuraa jatkossakin mielenkiinnolla. Hän osaa kirjoittaa katu-uskottavaa dialogia ja on erittäin kiinnostunut 1980-luvun splatter-elokuvaperinteen laajentamisesta uusiin elokuvan lajityyppeihin. Bone Tomahawkin loppuvaiheiden kannibaaliheimon herkutteluiden tavoin hän saa myös vankilaelokuvaan ympättyä niin äärimmäisen törkeää - vaikkakin pääosin vilahduksenomaisesti ohi menevää - väkivaltaa, ettei sellaista ole tällaisessa yhteydessä kenties koskaan aiemmin nähty.

Erityisen toimivaa Brawl in Cell Block 99:ssä on sen sysimusta huumori, joka tekee useista tilanteista ja yksittäisistä letkautuksista ääneennaurattavan hauskoja, vaikka niistä monet ovat samanaikaisesti aika karmivia. Bradleyn taistelu huumekartellin torpedoja vastaan vankilan seinien sisällä tarjoaa myös nautittavia myötäelämisen mahdollisuuksia: vaikka lopputulos onkin koko ajan hyvin epävarma, ainakin pieni yksilö pystyy hetkellisesti panemaan menestyksellisesti kampoihin suurta, kasvotonta ja häikäilemätöntä rikollisorganisaatiota vastaan fyysistä voimaansa ja pelotonta asennettaan hyödyntäen.


Brawl in Cell Block 99 saa videoensi-iltansa 5. helmikuuta 2018 ja on äärimmäisen suositeltavaa katsottavaa väkivaltaisten jännärien ystäville. S. Craig Zahler on tätä kirjoitettaessa jo kuvannut seuraavan elokuvansa Dragged Across Concrete, jossa ovat mukana suunnilleen kaikki tämän elokuvan päätähdet sekä heidän lisäkseen vielä Mel Gibson ja Laurie Holden. Jälkituotannossa oleva elokuva valmistunee vielä tämän vuoden kuluessa. [9]


ARVIO: JUKKA HALTTUNEN


Arvioinnissa käytetty asteikko sanallisesti selitettynä:

[10] = täydellinen
[9] = lähes täydellinen
[8] = erittäin hyvä
[7] = melko hyvä
[6] = tyydyttävä
[5] = siedettävä
[4] = melko huono
[3] = erittäin huono
[2] = sietämättömän huono
[1] = katsomiskelvoton

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti