keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Vuoden 2015 parhaat elokuvat

CineActive on perinteisesti noudattanut elokuvien vuosikerroittamisessa IMDb:n mukaista alkuperäistä maailmanlaajuista ensi-iltavuotta. Tämä johtaa ongelmalliseen tilanteeseen nyt vuoden päättyessä, kun pitäisi kirjoittaa vuoden 2015 parhaista elokuvista eikä niitä ole nähtynä kuin vasta 21 kappaletta.

Niinpä jotta saamme aikaisiksi päättyvän vuoden parhaiden elokuvien katsauksen kattavassa muodossa, joudumme ihan ensiksi muuttamaan sekä vuoden että julkaisupaikan määritelmää. Ei edes yritetä käsitellä päättyvänä vuonna koko maailman mitassa ensi-iltansa saaneita elokuvia, vaan keskitytään sen sijaan Suomen ensi-iltoihin, jotka ovat tapahtuneet vuoden 2015 aikana. Etenkin alkuvuoden osalta mukana on siis myös jo viime vuonna valmistuneita mutta vasta tänä vuonna levitykseen tulleita nimikkeitä.



Pienimuotoisilta oikeusmurhilta ei ole ollut mahdollista välttyä. Olen nähnyt muutamia elokuvia joita ei tietääkseni ole julkaistu Suomessa ollenkaan, joten ne oli pakko diskata. Tällaisia olivat mm. The Human Centipede 3 sekä huonohko amerikkalainen Fifty Shades of Grey -ripoff Bound. Kuten esimerkit osoittavat, tällä tavoin listalta pudonneet eivät totisesti olleet mitään elokuvataiteen merkkiteoksia, joten niiden karsiminen sallittanee. Lisäksi diskauksia tästä syystä tapahtui todella vähän, vain viitisen kappaletta.

Vastaavasti hyväksyin listalle kaikki Suomessa ensiesityksensä saaneet elokuvat rajaamatta listaa pelkästään teatterilevitykseen. Elokuvateatterit ovat muutenkin yliarvostettuja. Videoensi-iltoja on listalla suuri määrä, minkä lisäksi kelpuutettiin mukaan myös VOD-ensi-illat kuten The Duke of Burgundy tai Netflixissä levitykseen tulleet Beasts of No Nation ja Life Itself.


Näillä periaatteeilla päädyttiin seuraavanlaiseen listaan. Jos jokin vuoden 2015 uutuus puuttuu joukosta, se johtuu siitä, että en ole sitä lainkaan nähnyt. Ylläkuvatut kriteerit täytti kaiken kaikkiaan 54 elokuvaa, joista pahnanpohjimmaiseksi sijoittui mikäpä muu kuin Wachowskin surullisen kuuluisien sisaruksien tieteiseepos Jupiter Ascending. Se onkin sattumalta juuri tänään ilmestynyt uutuuselokuvana Netflixiin, joten kannattaa olla varovainen. Elokuvan nimen perässä suluissa sen arvosana asteikolla 1 - 10:

54. Lana ja Andy Wachowski: Jupiter Ascending (2)
53. Tim Johnson: Home (2)
52. Gabe Ibáñez: Autómata (3)
51. Michael Mann: Blackhat (3)


Sijoille 46 – 50 on osunut peräti kolme kauhuelokuvaa sekä yksi kesän suuren budjetin mainstream-hiteistä. Ihmettelen suuresti, jos Terminator -saaga vielä tämänkin mahalaskun jälkeen saa jatkoa. Kaikki on tietysti aina mahdollista.

50. Useita ohjaajia: The ABCs of Death 2 (3)
49. Alan Taylor: Terminator Genisys (3)
48. Steve James: Life Itself (4)
47. Jaume Balagueró: [REC] 4: Apocalypse (4)
46. Useita ohjaajia: V/H/S: Viral (4)


Sijoilla 41 – 45 on kirjava sekoitus ärsyttävää tietokoneanimaatiota, epäonnistuneita jännäreitä sekä yksi mitättömimmistä Oscar-elokuvista aikoihin. Kunpa kahden kuukauden päästä vaihteeksi palkittaisiin näyttelemisestä joku, joka ei näyttele vakavasti sairastuvaa henkilöä kaavamaisin maneerein.

45. Don Hall ja Chris Williams: Big Hero 6 (4)
44. Vic Armstrong: Left Behind (4)
43. Henry Hobson: Maggie (4)
42. Charlie McDowell: The One I Love (5)
41. James Marsh: The Theory of Everything (5)


Sijoilla 36 – 40 on myöskin hyvin sekalaista elokuvaa. Ennen kuin aloitin tekemään tätä listaa, en edes tiennyt että The Duke of Burgundy on saanut Suomen ensi-illan VOD:lla runsas kuukausi sitten. Yksi vuoden pettymyksistä, Minions on selkeästi heikompi kuin kaksi sitä edeltävää Itse ilkimys -animaatiota, vaikka Kätyrit onkin siinä päästetty sivuosasta pääosaan.

40. Joe Carnahan: Stretch (5)
39. J. C. Chandor: A Most Violent Year (5)
38. Peter Strickland: The Duke of Burgundy (5)
37. Pierre Coffin ja Kyle Balda: Minions (5)
36. Daniel Barnz: Cake (6)


Sijoille 31 – 35 on osunut pienoinen toimintaelokuvien keskittymä. Mission Impossible -sarjan viides osa osoittautui lieväksi pettymykseksi hienon nelosen jälkeen, vaikka ei millään muotoa huono ollutkaan.

35. Ira Sachs: Love Is Strange (6)
34. John Michael McDonagh: Calvary (6)
33. Olivier Mégaton: Taken 3 (6)
32. Christopher McQuarrie: Mission Impossible: Rogue Nation (6)
31. Matthew Vaughn: Kingsman: The Secret Service (6)


Sijoilla 26 – 30 on toimintaa ja trilleriä aikuisille sekaisin lapsille suunnatun tarjonnan kanssa. Itse kuulun niihin harvoihin, joihin Pixarin uutuus Inside Out ei tehnyt suuren suurta vaikutusta, vaikka sen saama arvosana kohtuullisen hyvä onkin. Parhaan animaatioelokuvan Oscarin se toki voittaa.

30. Jim Mickle: Cold in July (7)
29. Paul King: Paddington (7)
28. Pete Docter ja Ronnie Del Carmen: Inside Out (7)
27. Pierre Morel: The Gunman (7)
26. Cary Joji Fukunaga: Beasts of No Nation (7)


Myös 22. sijalle yltänyt American Sniper on julkaistu tänään Netflixissä. Suosittelen sitä Jupiter Ascendingin sijasta. Sen seurana tässä viisikossa on muitakin ammuskeluelokuvia sekä yksi vuoden kehutuimmista tieteiselokuvista. Siitä taisin myös pitää vähemmän kuin ihmiset keskimäärin.

25. Alex Garland: Ex Machina (7)
24. Jean-Marc Vallée: Wild (7)
23. Jalmari Helander: Big Game (7)
22. Clint Eastwood: American Sniper (7)
21. Sam Mendes: Spectre (7)


Mutta sama toimii myös toisinpäin. Yleisesti melko väheksytty Jurassic World yltää CineActiven listalla jopa top 20:een. Suomalaisten elokuva-arvostelijoiden yhdessä vuoden parhaaksi teatteriensi-illaksi valitsema venäläinen Leviathan sentään päihittää sen, mutta vain vaivoin.

20. Ari Sandel: The DUFF (7)
19. Colin Trevorrow: Jurassic World (7)
18. Andrei Zvjagintsev: Leviathan (7)
17. Jennifer Kent: The Babadook (8)
16. Laura Poitras: Citizenfour (8)


Vielä Jurassic Worldiakin halveksutumpi iso mainstream-elokuva lienee San Andreas, joka minusta oli aivan vastustamattoman mukaansatempaava katastrofielokuva; kuin kultaiselta 1990-luvulta, mutta paremmin erikoistehostein. Viime vuoden parhaana elokuvana Oscarilla palkittu Birdman puolestaan ei yltänyt top 10:een.

15. Bennett Miller: Foxcatcher (8)
14. Brad Peyton: San Andreas (8)
13. Henrik Ruben Genz: Good People (8)
12. Alejandro G. Iñárritu: Birdman (8)
11. J. J. Abrams: Star Wars: The Force Awakens (8)


Uusi Star Wars putosi viime tipassa pois top 10:stä, kun onnistuin eilen näkemään silloin Netflixissä julkaistun erinomaisen Inherent Vicen. Suosittelen sitä vieläkin mieluummin katseluvalinnaksi kuin American Sniperia. Yksi vuoden ylistetyimmistä elokuvista kautta maailman, Mad Max: Fury Road jää CineActiven listalla sijalle 8. Onhan se hyvä, mutta ei aivan niin hyvä.

10. Paul Thomas Anderson: Inherent Vice (8)
9. Damián Szifrón: Wild Tales (8)
8. George Miller: Mad Max: Fury Road (8)
7. Ava DuVernay: Selma (9)
6. Morten Tyldum: The Imitation Game (9)


Top 5 on sitten täyttä timanttia. Late Lammas on paras lapsille suunnattu animaatio suunnilleen vuosikymmeneen, It Follows tuo kauhuelokuvan nerokkaasti 2010-luvulle, Chappie varioi RoboCopia nerokkaasti, ja kärkiviisikon muut elokuvat ovatkin Oscar-gaalasta tuttuja.

5. Mark Burton ja Richard Starzak: Shaun the Sheep Movie (9)
4. Damien Chazelle: Whiplash (9)
3. David Robert Mitchell: It Follows (9)
2. Neill Blomkamp: Chappie (9)
1. Richard Glatzer ja Wash Westmoreland: Still Alice (10)

1 kommentti:

  1. Kyllähän pelkästään Mad Maxilla ja Latella olisi tullut keskimääräistä timanttisempi elokuvavuosi.

    VastaaPoista