maanantai 23. marraskuuta 2009

Kauhua, kulttikamaa ja täydellisyyttä

158. Dennis Iliadis: The Last House on the Left (Blu-ray / 14.11.) ****
Tässä jälleen säännön vahvistava poikkeus vanhojen kauhuklassikoiden uusintaversioista. Uusi Viimeinen talo vasemmalla ei toki ole mikään mestariteos, mutta yllättävän hyvä uudelleentulkinta vuoden 1972 inhokista (hyvässä mielessä). Se tekee kaiken suunnilleen oikein: hahmogalleria on OK, alkuperäistä ei vain toisteta autistisesti vaan sen kuvioita on vaivihkaa myös mietitty uusiksi pysyen silti uskollisena alkuperäisteoksen teemoille ja hengelle. Kenties tässä on puolikas viiva kokonainen tähti vain positiivista hämmästystä sitä koskien, että moinen enimmäkseen onnistui.

159. David Bruckner, Dan Bush & Jacob Gentry: The Signal (Dvd / 14.11.) **
Uutta kauhuelokuvaa tässäkin, juonikuviossa joka varioi Stephen Kingin ikiunettavaa Celliä: mystinen television, radion ja matkapuhelinten kautta välittyvä signaali tekee sille altistuvista murhanhimoisia mielipuolia. Kuulostaa kiinnostavammalta kuin mitä kolme ohjaajaa onnistuu aiheesta irti saamaan. Lisämiinuksena runsas määrä heikkolaatuista huumoria.

160. Michael Dougherty: Trick 'r Treat (Dvd / 14.11.) **
Rypäs toinen toistaan yhdentekevämpiä tarinoita kiertyy yhteen Halloween-yöhön sijoittuvassa episodielokuvassa, josta moni muu tuntuu tykänneen mutta minä en kovin paljoa innostunut.

161. Frank Darabont: The Mist (Blu-ray / 14. - 15.11.) ****½
Kolmas katselu nosti pisteitä vihdoin puolikkaalla tähdellä ylöspäin. Onhan tämä viimeaikaisten kauhuelokuvien aatelia, vaikka minua hieman edelleen nyppii äärisynkkyydessään pikkuisen koominen lopetus, joka ei sisältynyt Kingin alkuperäiseen tarinaan - joka puolestaan on yksi tekijänsä kolmesta parhaasta yhdessä Pet Semataryn ja The Green Milen kanssa.

162. Ed Ragozzino: Sasquatch: The Legend of Bigfoot (Dvd / 15.11.) **
Aivan ässähienosti alkava dokudraama laumasta hönöjä bigfoot-metsästäjiä Kanadan erämaissa tylsistyy puolen tunnin jälkeen todella mitäänsanomattomaksi haahuiluksi. Vaikka tällä on tietysti eräänlainen kuriositeettiarvo, on tätä todella vaikea sanoa silti hyväksi millään asteikolla, edes sillä tavallisimmalla "niin huono, että..."

163. Shuji Kataoka: S&M Hunter (Dvd / 15.11.) *½
Herkullisesta synopsiksesta kasvoi todellinen kuoliaaksi ikävystyttäjä. Japanilaiset pikkutuhmat seksploitaatiot ovat monesti olleet todella viihdyttävää katsottavaa, mutta ei tämä typeryys, joka tosin onneksi kestääkin vain tunnin.

164. Ace Hannah: Mega Shark vs. Giant Octopus (Dvd / 15.11.) *
Tämän roskaelokuvan traileri oli kai hetkellisesti internetin katsotuin, mutta mitään muuta positiivista tästä ei sitten voikaan sanoa. Muutamat efektit ovat niin huonoja, että luulisi kenen hyvänsä tietokoneella aseistautuneen nörttipojan pystyvän parempaan.

165. L. Q. Jones: A Boy and His Dog (Dvd / 15.11.) *½
Tätä post-apokalyptiseen maailmaan sijoittuvaa omituisuutta pidetään kaiketi joissakin piireissä kulttiklassikkona, ja kyllähän se aika kummallinen olikin, mutta en päässyt oikein perille mitä mielenkiintoista siitä olisi pitänyt löytää. Kiintoisinta oli nähdä nuori Don Johnson puhumassa Matthew McConaugheyn äänellä, pitäen telepaattista yhteyttä koiraansa.

166. Tony Gilroy: Duplicity (Blu-ray / 15.11.) **½
Periaatteessa hyvin tehty, mutta silti yhdentekeväksi jäävä jännityskomedia yritysvakoilun maailmasta. Huumori on hyvin väkinäistä eikä Clive Owenin ja Julia Robertsin välillä varsinaisesti kipinöi, jos se nyt Robertsin kanssa on ylipäänsäkään mahdollista - vastanäyttelijästä riippumatta.

167. Jorge Grau: The Living Dead at Manchester Morgue (Blu-ray / 17.11.) ***½
Ilahduttavasti oikein blu-rayllä julkaistu kulttiklassikko ei ollut aivan niin mukaansatempaava kuin muistelin, mutta onhan tässä silti komeita kannibalismikohtauksia ja sopivasti yhteiskunnallista sanomaa. Levyn kuvanlaatukin oli oikein mainio.

168. Robert De Niro: The Good Shepherd (Blu-ray / 18.11.) ****½
Olipas hieno elokuva jälleen kerran, neljäs katselu kaiken kaikkiaan, nyt blu-rayltä. Robert De Niro ei ole tehnyt todellista vaikutusta näyttelijänä sitten Jackie Brownin (1997) mutta onnistuu nyt liki täydellisesti ohjaajana. Tosin suuri kiitos lähes kolmen tunnin elämyksestä kuulunee myös käsikirjoittaja Eric Rothille, joka tekee parhaimmillaan elämää suurempaa - ja huonoimmillaan huomattavasti pienempää (Forrest Gump, byöörgghhh).

169. Sam Raimi: Drag Me to Hell (Blu-ray / 19.11.) *½
Huh huh, onpas Sam Raimi vajonnut hämmästyttävän alas. Teknisesti kai periaatteessa moitteeton, mutta täysin sisällyksetön ja yllätyksetön pökäle luottaa kauhun luomisessa ensisijaisesti äkillisiin ääniefekteihin, ja vähäisenkin pointin mitä juonessa olisi voinut olla, tuhoaa loppuratkaisu.

170. Michael Mann: Heat (Blu-ray / 21.11.) *****
Onpas täydellinen elokuva, varmaan parhaita rikosgenressä ikinä. Uuden blu-rayn kuvanlaatu on oikein hyvä, ja Dolby TrueHD paukkuu kunnolla tiedätte kyllä missä kohtauksissa. On sopivan eksistentiaalinenkin paikka paikoin. Vuosi 1995 oli kyllä aivan mieletön elokuvavuosi: tämä, Seven, Twelve Monkeys, Braveheart, Crimson Tide, Strange Days, Clueless...

171. Frank Darabont: The Green Mile (Blu-ray / 22.11.) ****½
Lisää blu-ray-uutuuksia. Loistava elokuva pohjautuen Kingin ainoaan 80-luvun jälkeiseen mestariluokan tekstiin, joka siis kuuluu kuten edellä mainittiin hänen kaikkien aikojen kolmen parhaansa joukkoon. Vuosi 1999 oli myöskin melkoinen elokuvavuosi: oli tämä, American Beauty, Ravenous, South Park: Bigger, Longer & Uncut, The Matrix, Fight Club, Election, American Pie...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti