sunnuntai 18. lokakuuta 2009

Kostoa, komediaa ja kasaria

144. Josef Fares: Leo (DVD / 15.10.) ***½
Iloisemmista elokuvista alun perin tunnettu ruotsalaisohjaaja Josef Fares on tehnyt ilmeisimpiä ratkaisumalleja välttelevän kostotarinan, jossa on paljon hyvää mutta joka jää lopulta hieman epätyydyttäväksi - olkoonkin että se tapahtuu ilmeisen tarkoituksellisesti. Alun ongelma on aika kuumottava: kaunis kolmekymppinen ruotsalaispariskunta joutuu brutaalin päällekarkauksen uhriksi öisellä kadulla. Rikoksen tekijät ovat selkeästi ulkomaalaistaustaisia - kuten myös ohjaaja itse! Ollaanko demonisoimassa maahanmuuttajia? No, tietenkään sitten lopulta ei. Nimihenkilö Leo lähtee koston tielle, minkä jälkeen se joka miekkaan tarttuu se miekkaan hukkuu, vaikkakaan ei aivan sillä tavoin kuin olisi ensin luullut. Tarina tulee kerrotuksi viidessä vartissa, suurelta osin käsivaralla ja ihan hyvin tehtynä, kyllä tätä nyt voi suositella vaikkei se elokuvan historiaan jääkään.

145. Paul Weitz: American Pie (Blu-ray / 16.10.) ****½
Nuorisokomedian moderni klassikko tuntuu vuosien jälkeen yhtä mainiolta kuin jo tuoreeltaan. Suomalaisen blu-ray-julkaisun kuvanlaatu jätti hieman toivomisen varaa, aika haalealta ja himmeältä kuva näytti moniin muihin verrattuna. Tätä teosta eivät lukuisat perässähiihtäjät ole päässeet lähellekään, eivät edes sen monet jatko-osat, joista jo heti seuraava oli puhdasta yhden tähden tuubaa.

146. Russell Mulcahy: Highlander (Blu-ray / 16.10.) ****
Tätä tuli tiirailtua heti tuoreeltaan aivan vuoden 1986 lopussa Formia 4:n kankaalta, joka taisi olla suunnilleen saman kokoinen kuin omani nyt. 80-luvun klassikon kuvanlaatu oli blu-raynä moitteetonta tasoa, ja yllättäen Play.comista tilaamassani levyssä oli vielä suomi-tekstitkin mikä viittaa siihen, että meikäläinenkin julkaisu on joskus tulollaan. Russell Mulcahy oli hetken aikaa yksi vuosikymmenen lupaavimmista uusista ohjaajista. Hänen suuri mestariteoksensa oli Razorback (1984), tämä oli sen jälkeen tehty hyvä elokuva, ja sitten pudottiinkin pysyvästi b-luokkaan heti kun tuli kenkää Rambo III:n ohjaajanpallilta. Vaikka englantia miltei osaamaton Christopher Lambert näytteleekin (kuolematonta) skottia ja oikea skotti Sean Connery taas espanjalaista, ohjaaja saa periaatteessa pöhköön tarinaansa riittävän määrän vakuuttavuutta. Kannattaa tarkastella erityisesti päähenkilönsä kasvutarinana: tämä muuttuu elokuvan aikana alun hermokimpusta kiukuttelijasta sisäisen rauhan löytäneeksi buddhaksi. Jatko-osista kannattaa pysyä kaukana. There should have been only one.

147. Wolfgang Petersen: Outbreak (Blu-ray / 17.10.) ****
Saksalaisen Wolfgang Petersenin Hollywood-ura on ollut hyvin epätasainen, mutta tämä katastrofijännäri vuodelta 1995 kuuluu onnistumisiin. Elokuvassa leikitellään ajatuksella siitä, mitä saisi USA:ssa aikaan äärimmäisen tappavan viruksen aiheuttama epidemia. Viime vaiheissa siirrytään pohdiskelemaan enemmän sitä, mitä kaikkea hallitus saa tehdä kansalaisille yhteisen edun nimissä, kuin etsimään vastalääkettä tappavalle virukselle.

148. Oliver Stone: Any Given Sunday (Blu-ray / 18.10.) ***½
Amerikkalainen jalkapallo on kyllä todella epämielenkiintoista seurattavaa, mutta tässä elokuvassa on kuitenkin riittävästi hyviä näyttelijöitä ja napakkaa dialogia, että sitä jaksaa kuitenkin seurata - vieläpä kahden ja puolen tunnin ajan. Suomalaisen blu-rayn kuvanlaatu on ensiluokkainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti